Week van de werkstress: 10 tips voor minder werkstress

Het is in de week van 15 t/m 19 november 2021 De week van de Werkstress. Een probleem dat al veel langer bestaat maar nu door de coronasituatie steeds groter wordt. Slecht slapen, futloos zijn of vaak piekeren zijn tekenen die duiden op te veel stress.

Oké, maar wat kun je eraan doen? Ik geef je 10 tips die voor minder werkstress zorgen:


  1. Prioriteer welke taken als eerste af moeten zijn. Kijk heel goed naar welke taken echt heel belangrijk zijn, welke het meeste waarde leveren. Begin daar mee. Dat je andere taken niet doet is niet zo erg want ze zijn toch minder belangrijk.

  2. Bepaal aan het begin van de week wat je wel en wat gaat doen. Plan je week niet helemaal vol, ongeveer voor 60%.

  3. Selecteer welke e-mails je wel en niet direct moet beantwoorden. Het mailtje dat als laatste binnenkomt betekent niet automatisch dat die ook het meest belangrijk is.

  4. Ga in je pauze buiten een rondje lopen, frisse lucht doet wonderen.

  5. Vier successen. Kijk vooral naar de dingen die je wel gedaan hebt om te voorkomen dat het alleen maar negatief en demotiverend wordt.

  6. Vraag om hulp als je er zelf niet meer uitkomt. Dit is voor een perfectionist wel heel moeilijk maar het voorkomt dat je verzandt in je werk.

  7. Doe maar 1 taak tegelijk, zo houdt je overzicht en rust. Multitaken is funest ondanks dat je denkt dat jij het wel kan. Doe 1 taak tegelijkertijd en maak die af voordat je met iets nieuws begint (voor je ‘hoera’-momenten).

  8. Zeg vaker nee als je geen tijd hebt. Realiseer je dat als het echt niet kan, ‘nee’ ook een antwoord is. En als ‘nee’ niet een antwoord is, kijk dan weer naar punt 1 en ga opnieuw prioriteren.

  9. Spreek verwachtingen uit. Door vooraf te bespreken wanneer een bepaalde taak af is voorkom je teleurstellingen, verkeerde verwachtingen maar ook dat je te veel doet voor een bepaalde klus.

  10. Praat met je leidinggevende over de werkstress die je ervaart.


Heb jij nog goede tips? Stuur mij een berichtje en ik deel je tip. Daar leren we dan allemaal van.