3 dingen die ons motiveren. En geld staat daar niet bij.

We weten allemaal dat geld een beperkte en tijdelijke motiverende factor is. Maar wat motiveert dan mensen? Dan Pink heeft daar onderzoek naar gedaan en daar komt uit dat er drie belangrijke dingen zijn:

  1. Mensen willen een duidelijk doel hebben waarom ze het werk doen dat ze doen. Waar draagt het toe bij? Wie is blij met het werk dat ik doe? Welke waarde lever ik?

  2. Wij mensen willen de mogelijkheid hebben om ons in ons vakgebied te ontwikkelen. Het is een misvatting om te denken dat iedereen een carrièrepad moet volgen dat leidt tot de functie van manager. Mensen willen de beste in hun vakgebied zijn en in de breedte en diepte door blijven ontwikkelen.

  3. Wij mensen willen de vrijheid hebben om zelf ons werk te organiseren en te bepalen hoe we ons werk doen, zorgt voor vrijheid.


Dit inzicht helpt zowel van werknemers- als werkgeversperspectief. Als werknemer moet je op zoek gaan naar nuttig en zinvol werk, blijf je ontwikkelen en zorg voor autonomie. Als werkgever zorg je voor tevreden werknemers als ze het grote doel van de organisatie of bedrijf duidelijk is en wat ieders eigen bijdrage aan dit grote geheel is. Werknemers blijven tevreden en gemotiveerd als er voldoende ontwikkelingsmogelijkheden zijn én de vrijheid om hun eigen werk te organiseren.


Meer weten hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Neem dan contact met mij op.


Hieronder de video waarin Dan Pink uitlegt wat ons motiveert.