Waarom de check-in/check-out zo'n krachtig middel is.

Iedere coachingssessie begin ik altijd met een check-in. Hierbij geef je als cliënt aan hoe je op dat moment in je vel zit. Hoe is je energie? Daarvoor gebruik ik een plaat/tekening aan de muur waarbij je je mood associeert met een tekening op die plaat. Dat kan zijn een cijfer van één t/m tien, hoe is je energie weergegeven als een batterij of je geeft je mood aan middels de moodplaatjes. Plak simpelweg een post-it op datgene dat je gevoel het beste weergeeft. Maar waarom doe ik dat? Waarom is dat zo'n krachtig middel?De belangrijkste reden is om bij aanvang van de sessie, even helemaal geconcentreerd op die sessie te zijn. Je moet alles waar je op dat moment mee bezig was of bezighoudt even loslaten. Dat doe je door er actief over na te denken en je gedwongen wordt te kiezen hoe je je voelt. Als je in je hoofd nog bezig bent met allerlei zaken die onlangs zijn gebeurd, dan kun je niet helemaal geven en is de sessie minder effectief.


Een tweede reden is dat het input kan zijn voor het gesprek. Als je hoog in je energie zit wil ik natuurlijk weten waarom en wat ervoor zorgt dat jij je geweldig voelt. Wat is er gebeurd? Wat is er gezegd? Wat heb je gedaan? Wat heb je gezien? Wat heb je ervaren? Etc. En als je laag in je energie zit, dan wil ik ook weten waarom?


Een derde reden is dat het voor mij inzichtelijk maakt in hoeverre je de sessie ervaart. Het is natuurlijk mijn uitdaging om je met meer energie de sessie te verlaten dan dat je binnen kwam. Heb je een goede sessie gehad die je heeft geholpen? Daarom ook de check-out, hoe voel je je na afloop van de sessie? Ook dat kan weer input opleveren voor een gesprek. Wat gaat goed tijdens de sessie of moeten we iets veranderen waardoor de volgende sessie beter verloopt dan die van vandaag.


Een krachtig middel dat jou helpt om betere sessies te hebben.