Is perfectionisme, burn-out preventie en humor een moeilijke combi?

Ik heb een nieuw programma ontwikkeld dat op een humoristische manier naar perfectionisme en burn-out preventie kijkt. Het is mij namelijk enorm opgevallen dat we hier met z’n allen zo serieus naar kijken. Ik wil de problemen van perfectionisme en burn-out niet bagatelliseren, verre van dat, ik weet er alles van! Zeker niet richting de mensen die getroffen zijn door een burn-out. Maar in het voorkomen van perfectionisme en een burn-out is relativering, humor en zelfspot wel een krachtig middel. Maar doe maar eens een zoekopdracht op google. Het is allemaal zo serieus.


Wat ik met mijn programma hoop te bereiken is dat de toehoorders op een laagdrempelige, toegankelijke en luchtige manier inzicht krijgen in, het herkennen van en verbanden leggen tussen perfectionistisch gedrag en (het voorkomen van) een burn-out. Ik wil samen op zoek gaan naar de gezonde versie van perfectionisme.


Perfectionisten en humor, dat is overigens wel een uitdaging. Want een perfectionist neemt álles serieus. Als de ene helft van de zaal wel lacht om een grap, dan weet je al waar de perfectionisten zitten………Maar ik denk oprecht dat humor juist een uitstekende manier is om deze beladen en serieuze zaken te bespreken. Humor neemt namelijk stress en het stresshormoon weg! Humor relativeert de boel omdat je ontdekt dat je niet de enige bent die tegen problemen aanloopt en dat het de anderen het ook niet gemakkelijk afgaat. Humor zorgt voor inzicht omdat je in een staat wordt gebracht waarbij je van een afstandje naar je werk en naar jezelf kijkt. Humor verbindt omdat we een soort gezamenlijke vijand (=de ongewenste situaties) creëren. Humor is het perfecte glijmiddel en zorgt ervoor dat er in een gesloten bedrijfscultuur dingen bespreekbaar worden gemaakt. Humor en zeker zelfspot maakt duidelijk dat we allemaal maar mensen zijn die vallen, die falen en die weer opstaan. Wat een troost is dat.


Humor is dus juist een goede manier om deze twee beladen onderwerpen aan te stippen, vooral omdat uit onderzoek blijkt dat ruim 80% van de mensen met een burn-out deze zelf niet zag aankomen. En er dus totaal niet bewust van was dat ze die kant opdreven. Als je dan drijft, zorg dan in ieder geval dat je de juiste kant opdrijft J.


Maar ben ik de enige die er zo over denkt? Humor en zelfrelativering houdt mij met mijn perfectionistische trekjes in ieder geval wel in toom. Ik ben benieuwd wat jullie vinden.


Oh ja, dit programma is bedoeld als onderdeel van teamuitjes, teamoverleggen, afdelingsmeetings, vrijmibo’s, etc. Zowel fysiek als online, voor zowel mannen als vrouwen. In plaats van naar een monoloog van je manager te luisteren, een half uurtje lachen én leren (over bloedserieuze onderwerpen). Neem contact met mij op als je meer over dit programma wilt weten.
Recente blogposts

Alles weergeven