De kleinste daad is beter dan de grootste bedoeling.

Maandag 18 januari was het Blue Monday. Het schijnt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn, onder andere omdat we tot de conclusie komen dat we (wederom) onze goede voornemens hebben laten varen. We laten ons vaak verleiden door hele grote plannen en voornemens te maken. Zelfs het maken van de plannen geeft ons al weer nieuwe energie. Maar daar stokt het vaak al: wel plannen, geen actiemodus. Man man man, als we al onze plannen nu eens waar maakten, dan zag de wereld er heel anders uit.


Maar van plannen maken alleen is nog nooit iets veranderd! De wereld is er geen steek beter van geworden van alle goede voornemens en plannen die in de welbekende onderste la liggen. Er verandert pas iets als we in de actiemodus komen. We zullen daadwerkelijk iets moeten doen. En de kans op duurzame verandering is groter als we dat in kleine stappen doen. Zoals een bekend Chinees spreekwoord zegt: als je een berg wilt verplaatsen, doe je dat steen voor steen. En om in die metafoor te blijven: je verandert meer door een steen op te pakken en te verplaatsen dan aan de zijkant te blijven staan en bedenken hoe mooi het zou zijn als die berg verplaats wordt.


Zo geldt dit ook in het echte leven. Je verandert pas als je in de actiemodus komt. Van goede bedoelingen is geen mens beter geworden. Dus kom op, kom in actie! Doe iets, verander je gedrag! Vind je dat lastig? Kom dan in actie door mij te bellen, dan ga ik je helpen.