MIJN VERHAAL

Mijn verhaal en hoe alles begon

Al heel vroeg kwam ik erachter dat we als de BV Nederland heel veel tijd, geld en energie aan het verspillen zijn. In mijn tijd als consultant heb ik bij heel veel organisaties, van heel groot tot heel klein en alles er tussenin, in de keuken kunnen kijken hoe daar gewerkt werd. Wat mij snel opviel is dat er een haast panische sfeer hangt van angst om fouten te maken. Zowel op de werkvloer als ook bij het middenkader management. 

 

Doordat er geen fouten gemaakt mogen worden, wordt al het werk onnodig lang doorgedacht, nog een keer gecheckt. Soms absurd lang vergadert voordat er ook maar één stap vooruit wordt gezet en wordt begonnen met de uitvoer. Ik heb in organisatie gewerkt waar alleen al de planningsfase drie maanden duurde. Niet alleen door de complexiteit van het project maar ook de wil om alles onder controle te hebben en dus te verzanden in oneindige details. En waarom? Om maar niet aan andere te hoeven toe te geven dat je een fout hebt gemaakt en gefaald hebt. En daarmee dus vooral voor jezelf!

 

Uit onderzoek is gebleken dat de onderliggende oorzaak vaak schuilt in perfectionisme. Perfectionisme omschrijf ik als de combinatie van het streven naar een onhaalbaar perfect ideaal en je bovendien zorgen maken over de consequenties van het niet bereiken daarvan. Laten we eerlijk zijn: perfectie bestaat niet! Als er al zoiets bestaat is het nog altijd jouw beeld van perfectie. En die komt per definitie niet overeen met die van een ander. Daarmee komen we bij de essentie van het probleem van perfectionisme aan: al je harde werk, al je angsten en al je frustraties doe je niet voor het resultaat maar voor jezelf! Je streeft een ideaal na zoals jij dat ziet! En niet wat het beste is voor je bedrijf of organisatie. Daar heeft een perfectionist minder oog voor.

Het verhaal van de mannencoach.JPG

Mijn missie

Ik heb in mijn leven 2 hele belangrijke missies ontwikkeld waar ik mij iedere dag weer voor inzet. Waar ik, zoals we dat zo mooi zeggen, mijn bed voor uitkom:

  1. Het stoppen verspillingen in tijd, geld en energie.

  2. Ik wil dat iedere man met een glimlach van zelfvertrouwen rondloopt.

 

Wat gooien wij een hoop tijd weg door inefficiëntie en wat gaat daar een hoop geld mee gepaard. En dat in combinatie van alle energie die het de mensen kost, voor niets ingezet. Omdat we dingen doen die te weinig waarde leveren of waar gewoonweg niemand op zit te wachten. Dat is een grote ergernis voor mij.

 

Ten tweede vind ik dat iedere man met een hele grote glimlach over straat moet gaan. Geen hangende schouders, geen onzekerheid en geen oneindige twijfels maar schouders naar achteren en borst vooruit. Zo zou iedere man in de wereld moeten staan, vind ik. 

mijn droom:
We stoppen van verspillingen van tijd, geld en energie;
Ieder man loopt met een grote glimlach van zelfvertrouwen rond.

Waarom een mannencoach?

Wij mannen voeren te vaak het gevecht tussen ons hoof en ons hart, tussen ons ego en ons gevoel. Dat gevecht kost ons te veel energie zonder dat het wat oplevert. Maar het is hoe het veelal bij mannen werkt. De opmerking “de aap op de rots” gaat tenslotte over de mannetjes aap en niet over de vrouwtjes aap. Die houding heeft ons geholpen om te overleven in de tijd dat het nodig was. Maar anno nu is dit overlevingsmechanisme niet meer nodig. Sterker nog, we hebben er veel vaker last van dan dat het ons helpt. Maar als man voel ik dit gevoel, begrijp ik het ook heel erg goed en kan ik je er dus ook beter bij helpen.

Wat levert persoonlijke coaching mij op?

  • Een onafhankelijk en objectief iemand die zonder mening of oordeel, er uitsluitend voor jou en het behalen van je doelen is.

  • Ondersteuning, bemoediging, motivatie precies op de momenten dat jij het nodig hebt.

  • Focus houden op wat je wil bereiken en bijsturen daar waar nodig.

  • Een spiegel voorhouden waar je van leert.

  • Doorbreken van vicieuze cirkel in gedachten, patronen en gedrag vanuit gewoonten en verwachtingen.

  • Nieuwe inzichten met als gevolg “had ik dit maar eerder geweten…”

Wat maakt mij uniek?

Ik ben een positief ingestelde en enthousiaste coach. Humor is belangrijk, ondanks de ernst van sommige situaties moet er wel gelachen kunnen worden. Ik ben pragmatisch, mijn aanpak is grotendeels wel gebaseerd op het NAC Life Coaching Model maar pak alleen die onderdelen eruit die de meeste waarde toevoegen. En in de invulling van de 3 B’s (Bewust zijn, Begrijpen en Bewegen) kijk ik echt naar wat jij helpt. Jij en wat jij nodig hebt staat bij mij op nr 1. Niet mijn eigen ervaring en hoe ik met situaties ben omgegaan. Wij bepalen op ieder moment samen waar jij op dat moment het meeste mee bent geholpen. Vanuit een breed theoretisch kader een praktische aanpak.

 

Ik heb een broertje dood aan nietszeggende en vage kreten als “Haal het beste in jezelf naar boven”, “De beste versie van jezelf worden” en “In je kracht komen te staan”. Dat zal je bij mij niet horen.